sobota, 20 marca 2010

Chleba naszego powszedniego....

W poszukiwaniu piękna w powszednich sprawach, w poszukiwaniu koloru upiekłam chleb... czerwony.
Przepis na niego podpatrzyłam u  Moniki .Jedyną zmianą był olej, ja dałam ryżowy, gdyż akurat taki posiadałam. Pieczony był w maszynie. Udał się nadzwyczajnie.
 Usiłuję też upiec w maszynie do pieczenia chleba chleb na żytnim zakwasie. Zakwas udało mi się wychodować.(pierwszy raz, nie wiedziałam nawet jak powinien wyglądać, ale mam go).Chleb jednak nie wychodzi. To znaczy jakby ktoś potrzebował rakietkę do ping-ponga to służę uprzemie. Chyba jakiś błąd technologiczny robię.
A przy okazji ściereczka, na której leży chlebek ozdobiona jest też techniką haftu maszynowego.

7 komentarzy:

  1. Taki domowy chlebek, hmmm, pycha :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm.. chlebuś taki apetyczny :) Wygląda jak piernik dzięki temu kolorkowi :)
    Pozdrawiam Kasiu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chlebek mmmmm pychotka. Wyobrażam sobie jak pachniłlo w całym domku bo też piekę chlebki. Ale czerwonego jeszcze nie nie piekłam.

    OdpowiedzUsuń
  4. na pierwszy rzut oka myslalam ze to sucharek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny chlebek! Taki kolor energetyczny!
    A w kwestii zakwasu, to polecam albo pieczenie w piekarniku, albo dodanie do chleba oprócz zakwasu również trochę drożdży....choć mnie też z chlebów zakwasowych jeden na dziesięć wychodzi:/

    OdpowiedzUsuń
  6. Kornela, zapach faktycznie niesamowity
    Pat, dzięki za radę
    Dziękuję za pozostawienie śladów Waszej bytności

    OdpowiedzUsuń
  7. chleb żytni na zakwasie (bo oczywiscie jak żytni, to tylko na zakwasie), powinien mieć wyższą temperaturę pieczenia, związane jest to z procesami biochemicznymi, czyli cudami, jakie w nim się dzieją ;)
    dokładnie opowiedział mi o tym przyjaciel, który specjalizuje się w pieczeniu chleba, bo jest piekarniczym technologiem żywności

    Proszę sprawdzić, czy czasami nie nastawia Pani maszyny na standardowe pieczenie, o ile mi wiadomo, maszyna powinna posiadać specjalny program dla chleba żytniego.

    Pozdrawiam serdecznie i zyczę udanego pieczenia.

    (sama też piekę sporo różnego chleba w maszynie, a mój ukochany to śródziemnomorski z ziołami)

    OdpowiedzUsuń