Zobaczyłam w małej piekarni "chleb z pokrzywą". Postanowiłam więc upiec taki .
Dodałam kminek, czarnuszkę i słonecznik.Mąka pszenna razowa i żytnia 720. Suszu z pokrzywy na "oko". Powiem tak, wyszedł rewelacyjny, pachnący. Z biedą załapały się te dwie kromeczki na zdjęcie. Dziś piekę kolejny. Zastanawiam się tylko jakie inne zioła też by można było dodać?
A różne rzeczy np. pestki słonecznika, dyni, sezam, otręby ............. próbuj!
OdpowiedzUsuńz tymi dodatkami próbowałam
UsuńKonKata
Pewnie,że można dodawać różne zioła. Jestem ciekawa, czy chleb miał jakiś specyficzny smak po dodaniu pokrzywy i czy miałaś swoją, własnoręcznie zbieraną? Ile tej pokrzywy dodałaś, garść czy więcej ?
OdpowiedzUsuńchleb w smaku nie był przykry, był naprawdę smaczny i baaardzo aromatyczny, zioła dałam kupione, a dodałam tak mniej-więcej garść
UsuńKonKata
Z pokrzywą jeszcze nie jadłam ...
OdpowiedzUsuńDo chleba zawsze dodaję siemię lniane :) lub sezam. Ziól nie daję, bo lubię chlebek z różnymi dodatkami, także dżemikiem, a wtedy zioła by się kłóciły ze słodkim smakiem ;)
fakt, z dżemem go nie jadłam, z serkami i wędliną smakował wyśmienicie
UsuńKonKata
Ale apetycznie wygląda! Ja kiedyś jadłam chleb z dodatkiem czosnku i rozmarynu, i był bardzo dobry. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńciekawe zestawienie, a rozmaryn chyba mam
Usuńdzięki za podpowiedź
KonKata
...traigo
OdpowiedzUsuńecos
de
la
tarde
callada
en
la
mano
y
una
vela
de
mi
corazón
para
invitarte
y
darte
este
alma
que
viene
para
compartir
contigo
tu
bello
blog
con
un
ramillete
de
oro
y
claveles
dentro...
desde mis
HORAS ROTAS
Y AULA DE PAZ
COMPARTIENDO ILUSION
KONKATA
CON saludos de la luna al
reflejarse en el mar de la
poesía...
ESPERO SEAN DE VUESTRO AGRADO EL POST POETIZADO DE DJANGO, MASTER AND COMMANDER, LEYENDAS DE PASIÓN, BAILANDO CON LOBOS, THE ARTIST, TITANIC…
José
Ramón...
muszę tez spróbować - taki apetyczny !
OdpowiedzUsuń